21.8 C
İstanbul
Cuma, Eylül 20, 2024

Satın Al

spot_img

Teröristler, X (Twitter) üzerinden “mavi tik” alıyor!

Kâr amacı gütmeyen Tech Transparency Project (TTP) tarafınca hazırlanan bir raporda, X`in (eski adıyla Twitter) Amerika tarafınca belirlenmiş terör örgütü Hizbullah’ın liderleri de dahil olmak suretiyle yaptırımlara doğal olarak kişilere premium abonelik satarak onları “onaylı hesaplar” olarak listelediği belirtildi. Bu durum, toplumsal medya platformlarının ne kadar sıkı bir halde incelenmesi gerektiği sorularını yeniden gündeme taşıyor. X`te terörist ve yasaklı kuruluşlarda tasdiklama rozeti bulunuyor Yayınlanan raporda X`in, yaptırım uygulanan şahıs ve kuruluşlarla bağlantılı 28 hesabın platformun bu tür kullanıcıları yasaklayan düzenlemelerini atlayarak doğrulanmış statü elde etmesine izin verdiği iddia ediliyor. Bunlar içinde Hizbullah lideri Hassan Nasrallah benzer biçimde yüksek profilli adlar de bulunuyor. Bu adların X profillerinde “ID verified” etiketi bulunuyor, doğrusu tasdiklama sürecinde kimliklerini X ile paylaşmışlar.

TTP`nin raporunda bununla beraber İran`ın devlet haber kuruluşu Press TV ve Rusya’nın Tinkoff Bank`ı da bulunuyor. Bu hesaplar aylık 1.000 dolar olan altın tasdiklama işaretine sahipler. Altın tasdiklama işaret, X’teki işletmeler, amme kurumları ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar “Onaylanmış Kuruluşlar” ismi altında veriliyor. Aktarılanlara nazaran 28 hesabın çoğunluğu, Elon Musk`ın platformu satın aldıktan sonrasında getirmiş olduğu ücretli doğrulama sistemi sayesinde “onaylı hesap” statüsüne erişti. Diğer 10 hesabın ise daha evvelde onaylanmış olduğu ve bu “mavi tik” işaretini korumak için aylık ücret ödedikleri belirtiliyor. X`ten izahat geldi

X’in Safety (Güvenlik) hesabından yapılan açıklamada ise TTP’nin iddiaları yalanlandı ve titiz tarama prosedürlerine uyulduğu belirtildi. Açıklamada, raporda yer alan bazı hesapların doğrudan yaptırım listelerinde yer almayabileceği de söyleniyor. Ek olarak gerekli görüldüğünde harekete geçileceğinin altı çiziliyor.

Halihazırda Press TV ve Tinkoff Bank’ın hesaplarında altın rozet görünüyor olsa da neredeyse tüm doğrulamalar kaldırılmış gibi görünüyor.

ABD’li işletmelerin yaptırım listesindeki kişi ve kuruluşlarla ekonomik işlem yapması yasak. TTP’nin belirttiği gibi, X’in kendi politikaları, ABD’de yaptırım uygulanan veya başka bir şekilde finansal işlemlerden men edilenlerin premium abonelik satın alabilmesini yasaklıyor. TTP, X’in mavi onay işaretlerini terörist gruplara ücretsiz olarak hediye etmiş olma ihtimalinin düşük de olsa mümkün olduğuna işaret ediyor. TTP, raporunda X’te yaygın olarak var olan kimliğe bürünme ihtimalini göz ardı etmiyor.

Kaynak: https://www.donanimhaber.com/harici-baglanti?url=https%253a%252f%252fwww.businesstoday.in%252ftechnology%252fnews%252fstory%252fterrorists-and-sanctioned-entities-are-allegedly-buying-blue-checks-on-x-417562-2024-02-15

İlgili Makaleler

Bağlı kalın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
6TakipçilerTakip Et
29,267TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

En son makaleler

Erişilebilirlik Araçları