İnsan hayatını kolaylaştıran ve gelecekte hayatımızda önemli bir rol oynayacak yapay zeka, birçok teknoloji devi tarafından geliştirilerek kullanıma sunuluyor. Kullanıcı ile iletişim kurabilen sohbet botları da bu alan içinde yer almaktadır. Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen Google’ın LaMDA modelinin bilinç kazandığı iddiaları buna örnek gösterilebilir. Hatta şirket bu nedenle bir çalışanını işten çıkarmıştı.
Yapay zeka teknolojisi şirketlerinden biri olan Meta, son teknoloji ile bir sohbet botu (chatbot) geliştirdi ve bu sistemi insanlar ile konuşması için internet üzerinden kullanıma sundu.
Yapılan konuşmalar, bot için geri bildirim toplamak için kullanılacak
Yapılan açıklamalara göre, BlenderBot 3’e link üzerinden erişim sağlanabiliyor. Fakat şu an yalnızca ABD’deki insanlar tarafından kullanılmakta, yakın zamanda diğer ülkelere gelebileceğini belirtildi. Meta, sohbet botu ile hem genel sohbetler edilebildiğini hem de dijital asistan olarak kullanılbileceğini söyledi. Prototip olan botun herkese erişime açılmasının sebebi ise geri bildirim toplamak ve botun gelişimini sağlamak olduğu ifade ediliyor.
Bot, belli konuşmak için internetten arama yapabiliyor. Kullanıcıların da botun bilgileri nerelerden aldığını görebileceği belirtiliyor. Meta, BlenderBot’u halka açarak dil modellerinin karşılaştığı sorunları engellemeyi planlıyor. Şirketin, botun kaba dil, hakaret, uygunsuz yorum gibi yanıtları en aza indirmeye çalıştığı ve sohbet eden kullanıcıların şüpheli cevapları işaretleyebileceği aktarılıyor.
Microsoft’un yaşadığı sohbet botu faciasını yaşamayacağız.
Prototip yapay zeka botlarının halkın erişime açılması ilk defa yapılan bir çalışma değil. Geçmişte yapılan bu çalışmalar bazı teknoloji şirketleri için kötü sonuçlara sebep oldu. Microsoft, geçtiğimiz yıllarda Tay isimli bir botu Twitter’da kullanıma açmıştı. Fakat, kötü niyetli kullanıcılar, botun ırkçı, uygunsuz ve kadın düşmanı ifadeler kullanmasını sağlamıştı. Microsoft da 24 saat bile dolmadan botu çevrim dışı hâle getirmişti.
Meta, Tay’de meydana gelen bu aksaklıkların yaşanmayacağını, yapay zeka konusunda büyük gelişmelerin olduğunu söylüyor. BlenderBot’un böyle bir durum yaşamaması için güvenlik önemlerine sahip olacağı belirtiliyor. Meta’nın yapay zekâ araştırmacılarından olan Mary Williamson da Tay’in gerçek zamanlı iletişimden öğrendiğini, BlenderBot’un ise statik bir model olduğunu söylüyor.
İnsanlar gibi doğal sohbetler gerçekleştirebilen botlar amaçlanıyor
Günümüzde var olan çoğu botun görev amaçlı olduğunu söyleyen Williamson, Meta’nın çalışmalarındaki amacı; önceden programlanan diyaloglar yerineinsanlar gibi doğal sohbet edebilen botlar geliştirmek olduğunu vurguluyor.
Kaynak: WebTekno
Discover more from Capslock TV Teknoloji Haberleri - En Güncel Teknoloji Gelişmeleri ve İncelemeleri
Subscribe to get the latest posts sent to your email.