Güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınları, cildimize zarar veriyor. Bu zarar; güneş yanığından tutun erken yaşlanmaya hatta cilt kanserine kadar gidebiliyor. Önlem almak ise basit, güneş kremi sürmek. İncecik bir katman hâlindeki bu kremler tam olarak bizi güneş ışınlarından iyi mi koruyor?
Güneş kremlerini ikiye ayırıyoruz, fizyolojik güneş koruyucular ile başlayalım. Fiziksel kremler, titanyum doksit yahut çinko oksit benzer biçimde mineralleri ince parçacıklar hâlinde ihtiva eder ve bu mineraller cildin yüzeyinde olduğunda UV ışınlarını cildin yüzeyinden yansıtarak yada dağıtarak korur. Âdeta bir kalkan rolü gören, “mineral güneş kremi” olarak da adlandırılan fizyolojik koruyucular; sıklıkla cildin üzerinde beyaz bir katman bırakıp anında koruma sağlar.
Gelelim kimyasal kremlere. Kimyasal güneş koruyucular; avobenzon, oksibenzon, oktinoksat şeklinde kimyasal bileşenleri içerir. Bu maddeler, ultraviyole ışınlarını emer ve onları ısıya dönüştürür. Kısacası UV ışınları cilde nüfuz etmeden ilkin emen, ince bir koruyucu katman oluşturur. Güneş ışınlarının zararları, bronzlaşmanın yararlı olup olmadığı ve güneş kremlerinin bizi cilt kanserinden uzaklaştırıyor mu, yoksa daha mı oldukça kanser ediyor sorularının cevaplarına ulaşmak dilerseniz aşağıdaki içeriğimize de uğrayabilirsiniz.
Capslock TV Teknoloji Haberleri - En Güncel Teknoloji Gelişmeleri ve İncelemeleri sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.