18.2 C
İstanbul
Cuma, Eylül 20, 2024

Satın Al

spot_img

Milli muharip uçak KAAN ilk uçuşunu yaptı!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafınca geliştirilen ulusal harp uçağı KAAN, ilk uçuşunu yaptı. Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, test yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş ekibi düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri benzer biçimde aşamaları tamamlayan KAAN, en son pistte yavaş ve süratli taksi testlerini gerçekleştirdi. KAAN, sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı`nda yine piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kere havalandı.

Milli Muharip Uçak, beşinci nesil cenk uçaklarında bulunan teknolojilere ve özelliklere haiz olacak. Hava-hava ve hava-yer hedeflerine stratejik saldırı imkanı sağlayacak. Güvenli veri paylaşımına ve parlak zeka mühimmatların kullanması için tamamen yerli altyapıya haiz olacak. Türkiye, 5. nesil cenk uçağı üretebilen 5 ülkeden biri olacak. KAAN, insansız hava araçları, havadan ihbar, test benzer biçimde platformlar ve tedarik edilmesi planlanan öteki unsurlarla ortak çalışabilecek. Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili tabanca yuvalarından kırılgan vuruş gerçekleştirebilecek KAAN, suni zeka ve nöral ağ yardımı ile artırılmış muharebe gücü sağlayacak.

2028`de yerli motorla seri üretime geçecek Uçağın prototip versiyonlarında Amerika üretimi General Electric F-110 motoru kullanılacak. İlk aşamada 2026 sonuna kadar 3 tane Blok 0 prototipi üretilecek. 2028 senesinde seri üretime geçilecek ve yerli motordan güç alacak. 2028 senesinde yerli motordan güç alan 10 tane KAAN’ın Hava Kuvvetlerine teslim edilmesi planlanıyor. KAAN programı kapsamında Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi şeklinde dünyanın sayılı büyüklükteki kontrol merkezlerinin ülkeye kazandırılması sağlanıyor. Bu sayede kontrol verilerinin işleme kabiliyetlerinin artırılmasının da önü açılmış olacak. Milli muharip tayyare KAAN Özellikleri Milli Muharip Uçak ile yüksek performanslı radar, elektronik harp, elektro-optik, haberleşme, seyrüsefer ve tanımlama kabiliyeti, Yüksek/süpersonik hızda dahili tabanca yuvalarından duyarlı ve isabetli ateşleme, Otomatik hedef tanıma ve algılama, çoklu veri füzyonu ve suni zeka kabiliyetleri ile artırılmış muharebe gücü elde edilecek. Milli muharip tayyare KAAN Teknik Özellikleri Kanat Açıklığı: 14 m (46 ft) Uzunluk: 21 m (69 ft) Yükseklik: 6 m (20 ft) İtki: 2 x 29.000 lb Azami Hız: 1,8 Mach (40.000 ft) Servis Tavanı: 55.000 ft Pozitif / Negatif G Limiti: +9g / -3,5

Kaynak: Donanı Haber

 

İlgili Makaleler

Bağlı kalın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
6TakipçilerTakip Et
29,266TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

En son makaleler

Erişilebilirlik Araçları