19.3 C
İstanbul
Perşembe, Eylül 19, 2024

Satın Al

spot_img

Füzyon enerjisinde yeni dünya rekoru!

İngiltere merkezli Birleşik Avrupa Torusu (JET, Joint European Torus) laboratuvarında nükleer füzyon kanalıyla üretilen enerjide yeni bir dünya rekoru kırıldığı bildirildi. İngiltere`nin Oxford şehri yakınında bulunan füzyon deneyi tesisi JET’i bünyesinde bulunduran Avrupa Füzyon Programı (EUROFusion), rekora ilişik izahat yaptı. Buna göre, tokamak olarak malum JET’i kullanan bilim insanları, 0,21 miligram yakıt kullanarak 5 saniye süresince ortalama 69,3 megajoule füzyon enerjisi elde etti. Ekibin daha önceki dünya rekoru 2022’de elde ettikleri 59 megajoule’lük füzyon enerjisi olmuştu. Bilim insanları tokamakı hidrojenin varyantları olan döteryum ve trityum ile besledi. 150 milyon dereceye çıkıldı Ekip, füzyon enerjisi üretmek için makinedeki sıcaklıkları 150 milyon santigrat dereceye yükseltti ve bu aşırı sıcaklık, döteryum ve trityumun bir araya gelmiş olarak helyum oluşturmasını ve büyük oranda sıcaklık açığa çıkarılmasını sağladı. EUROfusion Üst Yöneticisi Ambrogio Fasoli, mevzuya ilişik açıklamasında, “Bu deney, 40 yılı aşkın bir süredir etkinlik yayınlayan JET için türünün son örneği ve yeni füzyon projeleri için ümit verici bir haber.” ifadesini kullandı. JET Kıdemli Kullanım Müdürü ve JET Bilimsel Operasyonlar Lideri Dr. Fernanda Rimini de “Ticari füzyon enerjisi santrallerinde kullanılan yakıt karışımının aynısını kullanarak güvenli bir biçimde füzyon plazmaları yaratabiliyor ve vakit arasında geliştirilen ileri seviye uzmanlığı sergileyebiliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Nükleer füzyon, güneşte her an gerçekleşen, iki hafif elementin (hidrojen) kaynaşarak daha ağır bir elemente (helyum) dönüşmesi ve muazzam derece yüksek enerji açığa çıkarması şeklinde tanımlanıyor.

Karbon salımı yapmadığı ve radyasyon açığa çıkarmadığı için sonsuz temiz enerji kaynağı olarak görülen nükleer füzyonun gerçekleşebilmesi için yüksek ısı, enerji ve yoğunluk ortamının oluşması gerekiyor. Güneşin merkezinde, yüksek yer çekimi basıncı füzyonun 10 milyon santigrat derecede gerçekleşmesine imkan tanırken, dünyada basıncın düşüklüğü nedeniyle en az 100 milyon santigrat derecede füzyon mümkün olabiliyor.

İlgili Makaleler

Bağlı kalın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
6TakipçilerTakip Et
29,269TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

En son makaleler

Erişilebilirlik Araçları