Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, James Webb Uzay Teleskobu`nun çekmiş olduğu bir düzineden fazla galaksi fotoğrafından oluşan bir resim galerisi yayınladı.
Yeni imaj dizisi, yakınlardaki 19 galaksiyi meydana getiren yıldızları, gazı ve kozmik tozu, araştırmacıların bu karmaşa yapıların kökenlerini ortaya çıkarmalarını sağlayabilecek harika ayrıntılarla ortaya koyuyor. Daha ilkin gökbilimciler bu tür sarmal galaksileri, Dünya`dan tam karşıdan görünecek şekilde, feza ve yer tabanlı teleskoplar kullanarak radyodan morötesi ışığa kadar muhtelif dalga boylarında görüntülemişti. Şimdiyse bilim adamları Webb teleskobunu kullanarak bu galaksilerin yakın ve orta kızılötesi dalga boylarında bugüne dek çekilmiş en yüksek çözünürlüğünde olan fotoğraflarını elde etti. Baltimore’daki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nden proje bilimcisi Janice Lee, “Webb’in yeni fotoğrafları olağanüstü. Aynı galaksileri onlarca senedir inceleyen araştırmacılar için bile akılları baştan alacak nitelikte” dedi. Araştırmacılar, galaksinin bir parçası olan kabarcık benzeri ve filament yapıların yeni fotoğraflarda şimdiye kadar gözlemlenen en minik ölçeklere kadar çözüldüğünü ve star oluşum döngüsü hakkındaki bir öykü anlattığını söylüyor.
Birleşik Krallık`taki Oxford Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Thomas Williams, “Ekibimizin bu görüntülerdeki tafsilat miktarı karşısında (müspet anlamda) devamlı bir hayret arasında yaşadığını hissediyorum” dedi. Webb’in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) tarafınca çekilen fotoğraflar, galaksilerin spiral kollarının bir parçası olan milyonlarca yıldızı mavi tonlarda parıldayan harika ayrıntılarla yakaladı. Yıldızların bazıları spiral kollar süresince yayılmış olarak görülebilirken, ötekiler star kümelerinde daha sıkı bir biçimde bir araya toplanmış durumda. Teleskobun Orta Kızılötesi Enstrümanı’ndan (MIRI) elde edilmiş veriler, yıldızların etrafındaki ve aralarındaki boşlukta parlayan tozu ortaya çıkardı ve ek olarak hemen hemen tam olarak oluşmamış yıldızları gösterdi. Kanada’daki Alberta Üniversitesi’nden fizik profesörü Erik Rosolowsky, “Bunlar galaksilerdeki en yeni, en büyük yıldızları bulabileceğimiz yerler” dedi. Bu kozmik yapılar bilhassa Eridanus takımyıldızında Dünya’dan ortalama 69 milyon fer yılı uzaklıkta bulunan çubuklu spiral galaksi NGC 1300’ün fotoğrafında görülebiliyor. Uzaya fırlatılan en kuvvetli teleskobun çekmiş olduğu fotoğraflarda araştırmacıların muhtemelen patlayan ve uzayda dev delikler açan yıldızlar tarafınca yaratıldığına inandıkları gaz ve toz içerisindeki büyük, küre gibi kabuklar da görülüyor. Bilim insanları yeni görüntülerin incelenmesinin galaksilerin star oluşumunu iyi mi inşa ettikleri, sürdürdükleri ve sone erdirdiklerine ilişik mühim bilgiler sağlayabileceğini söylüyor Ohio Eyalet Üniversitesi’nden astronomi profesörü olan Adam Leroy, “Yıldızlar milyarlarca yahut trilyonlarca sene yaşayabilir. Tüm star türlerini tam olarak kataloglayarak, ömür döngülerinin daha emin ve bütünsel bir görünümünü oluşturabiliriz” diyor.
Kaynak: https://www.donanimhaber.com/harici-baglanti?url=https%253a%252f%252fwww.independent.co.uk%252fspace%252fwebb-telescope-galaxy-images-stunning-b2487043.html
Discover more from Capslock TV Teknoloji Haberleri - En Güncel Teknoloji Gelişmeleri ve İncelemeleri
Subscribe to get the latest posts sent to your email.