TUSAŞ tarafınca geliştirilen ulusal muharip tayyare KAAN, 21 Şubat tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ise gerçekleştirdiği röportajlar kapsamında KAAN`ın yol haritasına dair mühim açıklamalarda bulundu. İşte KAAN ne vakit envantere girecek? F-35`ten iyi mi? sorularının cevabı: TUSAŞ KAAN`dan kaç adet üretilecek? Kotil`in açıklamalarına nazaran şu anda 1 tane KAAN bulunuyor. İkinci prototip uçağın inşası da devam ediyor. Test süreçleri için 7 adet daha uçağın yapılması planlanıyor. 2028`de ise 20 adet olması ve Hava Kuvvetleri`ne teslim edilmesi planlanıyor. Envantere girecek ilk uçaklar F-16`lardan daha güçlü olacak sadece bunlar nihai uçaklar olmayacak. 2030-2032 yıllarında ise ayda 2 tane üretim kapasitesine ulaşılacak. “5. nesil tayyare icra eden ilk 4 ülkeyiz” “Uçak 5. Nesil olunca bugün mevcud tüm uçaklarla savaşabiliyor anlamına geliyor. İlk uçuş fazlaca önemliydi. 25 ton bir cihaz. İçinde yok yok aslında. Bilgisayarı, hidrolik sistemi. Biz bu uçağı yaparken zorun zorunu seçtik. İniş takımları yerli, jeneratörü yerli, motoru ve fırlatma koltuğu haricinde tümü yerli bir tayyare. Türklerin bugüne dek yapmış olduğu en karmaşa mühendis aleti bu.
TUSAŞ KAAN, F-22 ve F-35`ten daha mı iyi?
Temel Kotil’e gore TUSAŞ KAAN, F-22 ve F-35 içinde bulunuyor. Kotil’e gore F-35, bütün kuvvetlerin kullanabilmesi için tasarlandığı için esasında birtakım yönleri kırpılmış bir model. F-22 ise türünün ilk örneği ve son aşama gelişmiş, sadece Amerika bu uçağı hiç kimseye satmıyor. Kotil, F-35`in daha oldukca hava-yer görevleri kısaca bombardıman yapabilen 5. Nesil tayyare bulunduğunu sadece KAAN`ın bununla beraber hava ve yer görevini F-35`ten daha iyi yapması icap ettiğini söylüyor. “Teknolojiyi seçerken F-22 ve F-35`ten daha üst teknolojiyi seçtik. Neden? Uçaklar 20-30 sene ilkin yapıldığı için arada teknolojik olarak 100 sene geçmiş ortalama olarak. Eurofighter, F-16 ve Rafael, KAAN`dan daha alt teknolojiler.” 27 Aralık zamanı niçin aksadı? Hatırlanacağı suretiyle KAAN`ın öncelikle 27 Aralık tarihinde uçması bekleniyordu sadece bu tarihte uçuş gerçekleştirilemedi. Kotil, gecikmenin güç dağıtım sisteminden kaynaklandığını söyledi: “27 Aralık`ta ilk uçuşu yapamama sebebimiz güç dağıtım sistemi idi. Uçmak için oldukca uğraştık fakat olmadı. Zorun zorunu seçtiğimiz için olmadı.”
“Milli motorun, uçağın teslim sürecine yetiştirmeyi planlıyoruz” “Dünyada bu kadar kısa müddette meydana getirilen en başarı göstermiş proje. Eurofıghter, F-16, Rafael uçakları KAAN`dan daha alt teknoloji. Dost ve Kardeş ülkelerin KAAN’a ilgisi var. KAAN’ın 6. Nesle dönüştürülmesi için de emek verme yapılıyor.. ANKA-3’ü 1 yıl arasında teslim edeceğiz.” Bilindiği suretiyle KAAN`ın motoru GE üretimi F110 motoru. İlk üretilecek uçaklarda bu motorun kullanılması ve peşinden yerli motorun dahil edilmesi hedefleniyor. Yerli motor bir süredir geliştiriliyor TEI bünyesi altında. TEI`nin bu nokta TRMOTOR ve Ukrayna ile yakından çalmış olduğu da biliniyor. Son açıklamalara bakılırsa yerli motorun 2028`e yetiştirilmesi amaçlanıyor. Ancak bu, sıkıntılı bir takvim. Temel Kotil`in CNN Türk`e ve TRT Haber`e yapmış olduğu açıklamaları aşağıdaki video bağlantılarından izleyebilirsiniz.
Kaynak: Donanım Haber
Capslock TV Teknoloji Haberleri - En Güncel Teknoloji Gelişmeleri ve İncelemeleri sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.