Dış yardımlar, bağışlar ve kripto varlıklar: Hamas’ın mali kaynakları hakkında neler biliniyor?

0
25
Hamas‘ın mali kaynakları şeffaf ve karmaşıktır.

Aynı zamanda bu kaynaklar Gazze Şeridi’nin çok ötesine uzanıyor.

ABD, Avrupa Birliği ve birçok Batılı ülke tarafından “terör örgütü” olarak kabul edilen Hamas’ın uluslararası bankacılık sistemine erişimi bulunmuyor.

Hamas lideri Haniye ve İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney
Hamas lideri Haniye ve İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney
Şirketin mali yapısına yönelik yaptırımlar 20 yılı aşkın süredir uygulanıyor.

Bunun aksine Hamas, binlerce roket, insansız hava aracı ve diğer yüksek teknoloji ekipmanlarını kullanarak 7 Ekim’de İsrail’e sürpriz bir saldırı başlatmayı başardı.

Kaynak sıkıntısı çeken bir kuruluş mali açıdan nasıl ayakta kalabilir?

1987 yılında kurulan İslamcı örgütün siyasi ve askeri kanatları bulunuyor.
İzzeddin el Kassam Tugayları olarak bilinen silahlı grup, İsrail’de intihar saldırıları da dahil olmak üzere çok sayıda şiddet eylemi gerçekleştirdi.

Ayrıca Hamas, 2,3 milyondan fazla insanın yaşadığı ve yaklaşık 50.

000 memurun maaşını ödediği Gazze Şeridi’ni yönetiyor.

Gelirin bir kısmı Gazze halkından toplanan vergilerden geliyor.

Diğer önemli finansman kaynakları arasında dar uluslararası hedefleri olan ülkelerden gelen yardımlar ve hayırsever kuruluşların desteği yer alıyor.

Ancak 7 Ekim’deki saldırı Hamas’ın modern askeri teçhizata sahip olduğunu gösterdi.
Katar ile İlişkiler Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan küçük Körfez devleti, 2007’de El Fetih ile kanlı bir kopuşun ardından Türkiye ile birlikte Hamas’ın yanında yer alan az sayıda ülkeden biri oldu.
Aynı yıl Katar, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere insani yardım yapma kararı aldı.
2012 yılında dönemin Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Sani, Hamas kontrolündeki Gazze’yi ziyaret eden ilk devlet başkanı oldu ve milyonlarca dolarlık yardım vaadinde bulundu.
Bu yardım İsrail’in izniyle Gazze Şeridi’ne ulaşabilir.
Katar, Suriye savaşı sırasında Hamas liderlerini barındırmaya başladı.
2012 yılında Katar, tarihi Şam “karargâhlarını” terk etmek zorunda kalan Hamas liderlerinin Doha’ya yerleşmesine izin vererek Hamas’a siyasi destek sağlamaya başladı.
Hamas lideri İsmail Hanyar ve selefi Halid Meşal, Taliban liderleri gibi 2021’de geri dönene kadar Katar’ın başkentinde yaşıyor.
Hamas’ın askeri ve siyasi liderliğinde kimler var?Bu katılım sayesinde 4.
444 Körfez ülkesi artık Batılı ülkelerin “terörist” olarak kabul ettiği grupla bazen dolaylı olarak pazarlık yapıyor ve önemli bir oyuncu haline geldi.
Hamas ile İsrail arasındaki arabuluculuk rolü geleneksel olarak Mısır tarafından üstlenilse de artık esas olarak Katar tarafından üstleniliyor.
Bu yeni durum İsrailli rehinelerle ilgili müzakereler sırasında netleşti.
Aynı zamanda Orta Doğu’daki en büyük ABD askeri varlığına da ev sahipliği yapan Katar, İsrail’in Gazze ablukasının etkilerini hafifletmek için yıllar içinde Filistinlilere milyarlarca dolar insani yardım gönderdi.
Doha bu paranın Hamas’a değil Filistinlilere gideceği konusunda ısrar ediyor.
Bu yardımın ne kadara mal olacağı belli değil ancak uzmanlar 2014’ten bu yana 1 milyar ila 2,6 milyar dolar arasında olduğunu tahmin ediyor.
Bu miktar İsrail’le savaştan sonra Gazze’nin yeniden inşasına yardımcı oldu.
2016 yılında Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani, ülkesinin “Gazze’deki yurttaşlarımızın acılarını hafifletmek” için ayda 30 milyon dolar sağlayacağını duyurdu.
Bu miktar, Gazze Şeridi’ndeki yaklaşık 50.
000 memurun maaşının bir kısmının ödenmesine, jeneratörler için yakıt satın alınmasına ve en yoksul ailelere 100 dolarlık yardım çeki sağlanmasına olanak sağladı.
Katar’daki Northwestern Üniversitesi’nde Orta Doğu çalışmaları profesörü Khaled El-Hloub, BBC’ye fonların ABD ve İsrail ile koordineli olarak aktarıldığını söyledi.
Muhtemelen dünyanın en çok desteklenen dolarıdır.
“Bu paranın bir kısmı bankalar aracılığıyla ödeniyor, dolayısıyla ABD istihbaratı, İsrailliler, Ürdünlüler ve Mısırlılar bu akışı çok yakından takip ediyor.
Hamas Uzmanı Al-Hroub hakkında çok sayıda kitabın Filistinli yazarı şunları söylüyor: “Fonlar Doha’dan İsrail’e naklediliyor ve Katar büyükelçiliği personeli aracılığıyla kuzeydeki Erez sınır kapısından nakit olarak Gazze Şeridi’ne giriyor.
Bazı uzmanlar, bu yardım parasının bir kısmının Hamas militanlarının eline geçtiğini düşünüyor.
Ancak Hamas bu iddiayı her zaman yalanladı.
Filistin uzmanı Al-Hroub da yardım parasının askeri amaçlarla kullanıldığına dair bir kanıt bulunmadığını söyledi.
“Hamas’ın en büyük ekonomik sorunu, siyasi örgütlerine ve silahlı gruplarına fon sağlayamaması.
Bu işin en kolay kısmı.
Amaç, ihtiyaç sahibi milyonlarca Filistinliye temel ekonomik desteği sağlamaktır.
Hamas da bu baskıyı hissediyor.
Filistinli uzman, Katar finansmanının ve uluslararası yardımın “sorunun kökünden ziyade semptomları tedavi eden bir ağrı kesici gibi davrandığını” öne sürüyor.
Birleşmiş Milletler Yardımı Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı veya UNRWA, Gazze’deki en önemli insani yardım kuruluşudur.
Birleşmiş Milletler kuruluşları da her yıl bağımsız bir kuruluş tarafından denetlenmektedir.
Bir sözcü BBC’ye şunları söyledi: “Yüklenicilere, tedarikçilere ve çalışanlara yapılan tüm ödemeler, terörle mücadele finansmanı kontrollerine tabi olan bankacılık kurumları aracılığıyla yapılıyor.
İran Faktörü Hamas, “Direniş Ekseni” adı verilen bir ittifakın parçasıdır.
Bu kuvvet, İran’ın yanı sıra Suriyeli ve Lübnanlı İslamcı grup Hizbullah’ı da içeriyor.
Bu ittifakın en önemli ortak noktası İsrail karşıtlığı ve Amerikan karşıtlığıdır.
Londra’daki düşünce kuruluşu Chatham House’tan Orta Doğu uzmanı Sanam Vakil, yakın zamanda yayınlanan bir makalesinde, İran hükümetinin İsrail’in bölgedeki etkisini kontrol altına almak için bölgesel müttefiklerden oluşan bir kurduğunu ve bu müttefiklerin de kendisini hedef aldığını açıkladı.
bu tür kaynakları sağlıyor Eğitim ve “silahlar”.
Bakır’a göre İran, 1990’lardan bu yana Hamas’a ve diğer Filistinli direniş gruplarına desteğini artırdı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Tahran Hükümeti’ne göre.
Hamas’a, İslami Cihad’a ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’ne yılda 100 milyon dolar bağışlıyor.
Washington’daki Yakın Doğu Politikaları adlı düşünce kuruluşundan Matthew Levitt, Hamas’ın İran’la Suriye savaşı sırasında Beşar Esad’ı desteklemeyi reddetmesi nedeniyle yaşadığı anlaşmazlığa rağmen İran’ın orduyu desteklemeye devam ettiğine dikkat çekti.
Filistin uzmanı el-Hroub, Hamas’ın İran’dan ne kadar para aldığının belli olmadığını ancak bunun örgütün bilgi kaynağı olduğu kesin olduğunu söyledi.
2022’de El Cezire’ye verdiği bir röportajda Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye, füze sistemini geliştirmek için 70 milyon dolar bağışladığını söyleyerek İran’ın büyük bir bağışçı olduğunu kabul etti.
BBC, Tahran’ın Hamas’ı finanse ettiği yönündeki iddialarla ilgili olarak İran Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçti ancak herhangi bir yanıt alamadı.
Vergiler Gazze’nin yönetim organı olarak Hamas, Mısır’a tünellerden girenler de dahil olmak üzere ithalata ve bölgedeki diğer ticari faaliyetlere vergi uyguluyor.
Ancak toplanan miktar bilinmiyor.
BBC Gazze muhabiri Rushdi Aboulou’ya 2016 yılında yaptığı açıklamada Gazze Hazinesi yıllık 15 milyon dolar vergi geliri elde ettiğini iddia etti.
Ancak Matthew Levitt gibi uzmanlar bu gelirin 300 milyon ile 450 milyon dolar arasında değişeceğini iddia ediyor.
BM verilerine göre Gazze halkının savaştan önce bile çok yüksek bir vergi yüküyle karşı karşıya olduğu, işsizliğin yüzde 45 olduğu ve nüfusun yüzde 80’inin insani yardıma bağımlı olduğu açık.
El-Hloub, “Gazze ve Batı Şeria, gelir düzeyleri çok farklı olsa da aynı bürokrasi tarafından yönetiliyor” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Northwestern Üniversitesi’nde ders veren bir profesöre göre, artan vergi yükü Hamas’ın “etkiyi azaltmak için sigara, kot pan

Gazze'de sigaradan alınan vergi miktarı halk arasında tepki çekiyor
Gazze’de sigaradan alınan vergi miktarı halk arasında tepki çekiyor

tolon, araba veya bazı gıda ürünlerinin ithalatına ek vergiler getirmesinden kaynaklanıyor.

Bunun aynı zamanda bir etkisi de var.
darbe.
Karantina.
Levitt’e Her şeyden giderek daha fazla vergi talep etmenin mafyavari bir davranış olduğunu söylüyor.
Artan vergiler ve gümrük vergileri Gazzeliler arasında huzursuzluğa, ithalatçılar arasında ise bazı protestolara neden oldu.
Hamas’ın baskısına maruz kalan insanlar.
Yatırım Portföyü ABD Hazine Bakanlığı Dış Varlıklar Kontrol Ofisi’ne (OFAC) göre Hamas’ın tahmini büyüklüğü 500 milyon dolar olan uluslararası bir yatırım ofisi var.
OFAC’a göre organizasyonda Sudan, Türkiye, Suudi Arabistan, Cezayir ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerdeki şirketler yer alıyor.
OFAC, üst düzey Hamas liderlerinin bu ağı kontrol ettiğine inanıyor.
Geçen yıl OFAC, Hamas’ın “fonları saklamak ve aklamak için kullandığı” şirketlerin ve aracıların bir listesini yayınladı.
ABD, Hamas’ı “terör örgütü” olarak görüyor ve Hamas’la yapan kişi ve kuruluşlara yaptırımlar uyguluyor.
ABD’nin listelediği şirketler arasında Sudanlı bir madencilik şirketi, bir Türk emlak şirketi ve bir Suudi inşaat şirketi yer alıyor.
Geçen ay OFAC, Tahran’daki Hamas temsilcilerine ve İran Devrim Muhafızları Birliği üyelerine yönelik yaptırımlar da dahil olmak üzere ikinci tur yaptırımları duyurdu.
Kripto Para ve Bağışlar Filistinli akademisyen el-Hroub, Hamas’ın aynı zamanda Filistin topraklarından, Arap ülkelerinden ve bölge dışındaki sempatizanlardan gelen bağışlarla da finanse edildiğini söyledi.
Hamas hakkında iki kitap yayınlayan Al-Hroub, Hamas’ın zekat adına toplanan yardımları silahlı kanadını finanse etmek için kullanacağını açıklamadığını söyledi.
Grubun okullar, hastaneler ve siyasi kampanyalar için para toplayacağını açıkladığını belirtti.
2019 yılından bu yana bu bağışların bir kısmı kripto paralar aracılığıyla yapılıyor.
Blockchain teknolojisinde uzmanlaşmış RM Labs’ın kurucusu Ari Redboard, Hamas’ın kripto para birimleriyle bağış yapan ilk kuruluşlardan biri olduğunu söyledi.
Redbord, kuruluşun başlangıçta Bitcoin kullandığını, 2022 yılında ise dijital para birimi Tron’u kullanmaya başladığını belirtiyor.
Redboard, kripto para birimlerinin hızlı likiditesinin teknolojiyi “hem meşru hem de gayri meşru aktörler için çok çekici” hale getirdiğini savunuyor.
Ancak bu teknoloji giderek daha gelişmiş yöntemler kullanılarak izlenebilmektedir.
TRM Enstitüsü’ne göre, 2020 yılında ABD Adalet Bakanlığı, Telegram ve bazı web siteleri aracılığıyla bağış toplayan Hamas ile bağlantılı 150 kripto adrese el koydu.
Redboard, İsrail’in benzer şekilde yüzlerce adresten kripto varlıklara el koyduğunu ve bu operasyonlar sonucunda Hamas’ın kripto para kullanarak fon toplamayı bırakma kararı aldığını bildirdi.
Tarihsel olarak bağışların en fazla arttığı dönemler İsrail ile Hamas arasındaki gerilimin arttığı dönemler olarak kabul ediliyor ancak 7 Ekim’den sonra ciddi bir artış gözlemlenmedi.
Ali Redboard “Kripto para birimi terörün finansmanı bulmacasının çok küçük bir parçası” diyor.
Kaynak:BBC
 

Capslock TV Teknoloji Haberleri - En Güncel Teknoloji Gelişmeleri ve İncelemeleri sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın