21.4 C
İstanbul
Perşembe, Eylül 19, 2024

Satın Al

spot_img

Çernobil’deki Yaban Hayatta Nükleer Evrim

Çernobil’deki nükleer felaket sonrası yaşamaya devam eden canlıları gözlemleyen İspanyol araştırmacılar, ilginç bir evrim sürecine tanık oldular.

Araştırmacılar bölgede yaşayan hayvanların radyasyonla yaşamaya uyum sağlayıp sağlamadığını tespit etmeye çalışırken, normalde parlak yeşil olan kurbağaların renginin siyah olduğunu gözlemledi.

Oviedo Üniversitesi’nden Germán Orizaola ve Doñana Biyolojik İstasyonu’ndan Pablo Burraco, 2016’dan beri yürüttükleri araştırmadan elde edilen bulguları The Conversation’da yayımlanan bir yazıda aktardı.

Çernobil’deki yaban hayatı

1986’da Çernobil Nükleer Santrali’nin 4. reaktöründe meydana gelen kaza, insanlık tarihinin en büyük radyoaktif madde salınımına neden oldu.

Kaza, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği’ne göre de bugüne kadar meydana gelmiş en büyük nükleer kazalardan biri.

Felaket nedeniyle oluşan radyoaktif serpinti bulutu Sovyetler Birliği’nin batısından Avrupa’ya ve Karadeniz üzerinden Türkiye’ye sürüklendi.

2000 yılına kadar Belarus, Rusya ve Ukrayna’da ciddi derecede kirlenmiş bölgelerden toplam 350 bin 400 kişi tahliye edildi.

Öte yandan kazanın üzerinden 30 yıldan fazla süre geçmişken Çernobil, Avrupa’nın en büyük doğal rezervlerinden biri haline geldi.

Ayılar, kurtlar ve vaşaklar da dahil olmak üzere nesli tükenmekte olan birçok tür artık buraya sığınıyor.

Ağaç kurbağalarının rengi

2016’da bu rezervi gözlemlemeye başlayan araştırmacıların dikkatini kurbağalar çekti. 2017 ve 2019 arasında Ukrayna’nın kuzeyinde “Doğu ağaç kurbağası” diye bilinen hayvanların renkleri ayrıntılı olarak incelendi.

12 farklı üreme havuzunda yakalanan en az 200 erkek kurbağanın sırt derisinin rengi kayda geçirildi. Kurbağaların yakalandığı bölgeler, radyasyondan farklı seviyelerde etkilenmişti. Bu da araştırmacıların, kurbağaların radyasyona nasıl tepki verdiğini karşılaştırmalı görmesine olanak tanıdı.

İki araştırmacı, “Çalışmamız, Çernobil ağaç kurbağalarının, bölge dışındaki alanlarında yakalanan kurbağalardan çok daha koyu bir renge sahip olduğunu ortaya koyuyor” diye yazdı:

Radyasyona karşı melanin 

Suda erimeyen ve yoğunlaştığı bölgelerde siyah renkli bir pigment olan melanin birçok organizmada koyu renkten sorumlu.

Ancak araştırmacılara göre bu pigment sınıfı aynı zamanda ultraviyole radyasyonun olumsuz etkilerini de azaltabiliyor. Radyasyon enerjisinin bir kısmını emiyor ve dağıtıyor.

Bu nedenle Çernobil’in siyah kurbağalarının melaninin koruyucu etkisi sayesinde çoğaldığı tahmin ediliyor. Araştırmacılar da şu sonuca varıyor: “Çalışmamızın sonuçları, Çernobil kurbağalarının radyasyona tepki olarak hızlı bir evrim sürecinden geçmiş olabileceğini düşündürüyor.”

Kaynak: Independent

İlgili Makaleler

Bağlı kalın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
6TakipçilerTakip Et
29,266TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

En son makaleler

Erişilebilirlik Araçları