9.1 C
Istanbul
Friday, April 25, 2025

Satın Al

Banner Reklam

Astronotlar İçin Mıknatısla Oksijen Üretmenin Yolu Bulundu!

Bilim insanları, mıknatısla oksijen üretmenin yolunu buldu.

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (UUİ) astronatlar, suyu hidrojen ve oksijene ayıran bir elektroliz işlemi kullanılarak üretilen oksijeni soluyor, ancak bu yöntem gezegenler arası uzay yolculuğu için uygun değil.

Colorado Boulder Üniversitesi’nden Álvaro Romero-Calvo, “Uluslararası Uzay İstasyonu’nda oksijen, suyu hidrojen ve oksijene ayıran bir elektrolitik hücre kullanılarak üretiliyor, ancak daha sonra bu gazları sistemden çıkarmanız gerekiyor” dedi.

NASA Ames’teki bir araştırmacının nispeten yeni bir incelemesinde, aynı sistemin Mars’a yapılacak bir yolculuğa uyarlanmasının son derece önemli kütle ve güvenilirlik kayıplarına yol açacağı sonucuna varıldı. Bu da sistemin kullanılmasının hiç mantıklı olmayacağı anlamına geliyor.

UUİ’nin düşük yerçekimli ortamında kullanılan mevcut yöntem, gazları dışarı atmak için santrifüjleri içeriyor ama bu makine büyük. Ayrıca önemli miktarda kütle, enerji ve bakım gerektiriyor.

Aynı işlemin mıknatıslarla da mümkün olduğu ortaya çıktı.

Warwick Üniversitesi’nden Dr. Katharina Brinkert, “Azaltılmış yerçekimi ortamlarında verimli faz ayrımı, insanlı uzay araştırmaları için bir engel ve 1960’larda yapılan ilk uzay uçuşlarından beri biliniyor” dedi.

Mürettebat için oksijen, su elektrolizör sistemlerinde üretiliyor ve elektrot ile sıvı elektrolitten ayrılması gerekiyor. Bu nedenle uzay aracı ve UUİ’deki yaşam destek sistemi için ayrı bir zorluk teşkil ediyor.

Bu etkiler, uzun süreli uzay görevleri gibi alanlarda faz ayırma sistemlerinin daha da geliştirilmesi için muazzam sonuçlara sahip. Bu, su (foto-) elektrolizör sistemlerinde verimli oksijen ve hidrojen üretiminin, kaldırma kuvveti neredeyse yokken bile elde edilebileceğini gösteriyor.

 

Kaynak: Independent


Discover more from Capslock TV Teknoloji Haberleri - En Güncel Teknoloji Gelişmeleri ve İncelemeleri

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

İlgili Makaleler

Leave a Reply

Bağlı kalın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
7TakipçilerTakip Et
28,878TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

En son makaleler