Dünya Mutluluk Raporu: Türkiye 148 ülke içinde 98’inci sırada, en sevinçli ülke Finlandiya Dünya Mutluluk Raporu’nun bu yılki sayısı yayınlandı, listenin başlangıcında İskandinav ülkeleri var.
Habertürk’te yer edinen habere nazaran; 2012 senesinde Birleşmiş Milletler’in 20 Mart Dünya Uluslararası Mutluluk Günü dolayısıyla her sene gösterilen tutanağa nazaran Finlandiya bir kere daha dünyanın en sevinçli ülkesi oldu. 2023 raporunda 106. sırada yer edinen Türkiye, 2024 raporunda 98. sıraya yükseldi. 143 ülkenin yer almış olduğu raporda, Afganistan saadet listesinde dünyanın en düşük listesinde yer edinen ülke olmaya devam ediyor. Lübnan, Lesoto, Sierra Leone ve Kongo da son sırada yer aldı. Gallup, Oxford Refah Araştırma Merkezi ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafınca hazırlanan raporda, 140’tan fazla ülkedeki insanlardan alınan anket verilerinden yararlanıyor. Rapor, ömür değerlendirmelerini açıklamaya destek olmak için altı temel değişkeni inceliyor: Kişi başına düşen GSYİH, toplumsal destek, sıhhatli ömür beklentisi, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluk algısı. Dünya Mutluluk Raporu’nun kurucu editörlerinden John Helliwell, ankette her katılımcıdan hayatlarını bir tüm olarak, neye kıymet verdiklerini dikkate alarak puanlandırmalarını istediğini söyledi. Helliwell şunları söyledi: Finlandiya’nın bütün bu şeyler açısından oldukca varlıklı bulunduğunu görüyorsunuz, mesela sokakta düşürülen cüzdanların geri verilmesi, insanların her gün birbirlerine yardım etmesi, sıhhat ve öğrenim fırsatları gibi. İşte o liste Dünya Mutluluk Raporu’nun 2024 sayısına nazaran ilk 10 ülke şöyle;
1-Finlandiya
2-Danimarka
3-İzlanda
4-İsveç
5-İsrail
6-Hollanda
7-Norveç
8-Lüksemburg
9-İsviçre
10-Avustralya
14. sırada Avusturya,
20. sırada İngiltere,
23. sırada ABD,
28. sırada Suudi Arabistan,
36. sırada İspanya,
51. sırada Japonya,
64. sırada Yunanistan bulunuyor.
Bazı veriler Raporda öne çıkan birtakım verilere nazaran, 2021-2023 içinde dünyanın her bölgesinde negatif duygular hanımlarda erkeklerden daha yaygındı. Olumlu duygular ise oldukça fazla değişmedi, hala ergenler daha büyük yaş gruplarına kıyasla müspet hislere daha oldukca sahip. Küresel saadet eşitsizliği son on yılda bütün bölgelerde yüzde 20’den fazla arttı. Kuşaklar arası saadet değerlendirmesi de farklılık gösteriyor. Buna nazaran, 1965’ten ilkin doğanlar (Boomerlar ve öncesi) ömür değerlendirmeleri anketinde 1980’den sonrasında doğanlara(Y kuşağı ve Z kuşağı), kıyasla dörtte bir puan daha yüksek.
Kaynak: Habertürk
Discover more from Capslock TV Teknoloji Haberleri - En Güncel Teknoloji Gelişmeleri ve İncelemeleri
Subscribe to get the latest posts sent to your email.